26 Mart 2014 Çarşamba

Bazen hamaratligim tutar. / Sometimes I do cook.

Birazcik yemek/tatli zamani! Gectigimiz gunlerde esimin sehir disinda olmasini firsat bilip mutfakta diledigimce, birseyler yetistirmeye calismadan vakit gecirdim. Tiramisuyla baslayip, humus ve zeytinyagli kerevizle devam ettim. Bu hafta icinde de hemen sipsak hazirlanmam gereken misafirlerim vardi, sipsak bir yalanci turta hazirladim. Ayni gunun aksamina da Fas usulu bir yemekle kocama surpriz yaptim. 

Kendimi bildim bileli yemek programi izlemeye bayilirim. Uygulamasam bile tum gun sadece oturup izlerim. Acikmiyor muyum, peki izlerken? Onceleri acikirdim ama artik kontrol altina aldim galiba:) Dsmart 24kitchen ve Food network kanallari favori kanallarim. Yerlilerden de Oktay Usta herzaman yardimimiza kosar. Yine bir gun 24kitchen'da Maksut Askar in nohutlu tariflerini izliyordum, humusu gorunce, bayagidir erteleyip usendigim humus yapma fikrini artik gerceklestirmem gerektigine karar verdim. Baska bir gun yine 24kitchen'da bu kez Jamie'nin 15dk.lik yemeklerini izlerken gordugum Fas usulu bir yemek tarifini de bu hafta uygulayayim dedim. Bu yazimda yaptigim bu tarifleri kisaca vermeye calisacagim.

This time I am here with a few recipes:)

TIRAMISU: (Oktay Ustadan)
Bu tarifi pastabanin tumunu kullanip kremasini arakata da surerek pasta seklinde de servis edebilirsiniz. En cok yaptigim tatlilardan.

1 kakaolu pastabanin yarisi
200gr labne
1 yemek kasigi un
2 kasik nisasta
500ml sut
1 su bardagi seker

Ustune kakao

Keki islatmak icin; 1 cay bardagi sicak su, 2 kasik nescafe, 1 kasik seker

Keki islatmak icin karisimi hazirla beklet. Keki kucuk parcalara bol, kucuk kaselere paylastir( yaklasik 9 kisilik).
Labne haric malzemeleri kaynat, kaynayinca altini kapat, labneyi ekle karistir. Kekleri islat. Muhallebiyi dok, sogumaya birak. 1 gece dolapta beklet. Servis ederken kakao serp.

1 cacao cake base (half of it)
500ml milk
1 cup sugar
200gr labneh cheese
1 tablespoon flour
2 tablespoon 

For a wet cake: Half cup hot water, 2 tablespoon nescafe, 1 tablespoon sugar

For top: cacao

Prepare the nescafe and leave it to cool down. Mix all ingredients except labneh in a deep pan, boil it. When it starts boiling, cut the heat and add labneh. Mix. Wet the cakes with nescafe, add the cream that you made. Keep it in the fridge for 1 night, add cacao before serving.


HUMUS (HUMMUS)
1 su bardagi nohutu yarim saat ilik suda beklettikten ve duduklu tencerede iyice hasladiktan sonra rondodan geciriyorum. Kabuklarini ayiklamaya gerek yok. Goz karari ve tadini test ederek, hasladigim sudan ekliyorum. Zeytinyagi(yarim cay bardagi kadar), tahin(yarim cay bardagi kadar), 1 limonun suyu, tuz, 2 dis sarimsagi dovup ekliyorum. Rondoda karisim sivi bir kivama gelene kadar karistiriyorum. Servis ederken uzerine kavrulmus dolmalik fistik ve zeytin yagi gezdiriyorum. Tarifi annemden almistim, icindekileri goz karari koydum, annemin yaptigindan bile guzel oldugunu soyleyen esimden tam not aldim (annem duymasin;)) Humus saklama kabinda uzun sure dolapta bekleyebilir, ancak her serviste tadina bakilmali, eksik olan malzeme eklenmeli, cunku bekledikce tadi degisiyor.

1 cup chickpeas (boiled)
Half tea cup olive oil
Half tea cup tahini
1 lemon juice
2 pieces of garlic

All ingredients are mixed in a food processor. Add nuts and olive oil on it before serving.



ZEYTINYAGLI KEREVIZ (CELERY):
Bir Egeli olarak zeytinyagli yemekleri 3 ogun ana yemek olarak tuketebilirim. Arap kulturunden gelen esime bile alistirdim desem olur:) Gecenlerde kuzenim yapip resmini gonderince, canim cekti, alip yaptim, sallama bir tarifle:)
2 bas kereviz, 3 havuc, 1 sogan, zeytinyagi. Soganlari yagda biraz oldurdukten sonra, tum malzemeleri ekleyip, su ilave edip orta ateste havuclar yumusayana kadar pisirdim. Bu kadar basitmis:)

As I am from Aegean region, I love food which is cooked with olive oil and vegetables. Celery is one of them.

2 pieces celery (cut into small pieces) 
3 carrots (cut into small pcs)
1 onion (chopped)
Olive oil
2-3 cups water 

Cook all on medium heat, until the carrots are cooked.


YALANCI TURTA: (gorunusu elmali turtaya benziyor) (FAKE PIE- it looks like apple pie)
Bu tarif tam bir hayat kurtarici, 20dk.da hazir. Bir arkadasimdan almistim tarifi.

1 hazir sade pastaban
1 su bardagi hindistan cevizi
Yarim su bardagi sivi yag
1 su bardagi cekilmis ceviz/findik/badem
Damla cikolata
3 yumurta
Yarim su bardagi seker
1 tatli kasigi tarcin
 Uzerine pudra sekeri

Tum malzemeler iyice karistirilacak, pastabanin 2 parcasina ayri ayri paylastirilacak. 15-20 dk 180-200 derece firinda uzeri kizarana dek pisecek. 2 parca pastabana paylastirildigi icin cok bereketli bir tarif ve kolayligindan dolayi hemen hazir.

This fake pie is totally a lifesaver:)

1 ready cake base
1 cup coconut
Half cup oil
Half cup sugar
3 eggs
1 cup crushed nuts/walnuts
1 teaspoon cinnamon
Half cup chopped chocolate

For top: powder sugar

Mix all the ingredients, put onto 2 pieces of the cake base (so you'll have 2 pies). 15-20 min 180-200 C oven.


FAS USULU TAVUKLU BULGUR PILAVI (MOROCCAN STYLE CHICKEN KUSKUS):

Bu tarifi Jamie kuskusla yapmisti. Ben icindekileri degistirip ana konsepti ayni biraktim.

1 bardak ince bulguru sicak suda bekletiyorum. Pilav/kisir kivamina gelene kadar, yani suyunu cekene kadar. Tuz ekleyip karistiriyorum. Servis tabagina alip, uzerine ince kiyilmis maydonoz ve taze sogan ekliyorum.
Yanina yogurt hazirliyorum. Icine biraz aci sos ekleyip cok hafif karistiriyorum, alacali bir renk olunca, hos bir goruntu oluyor.
Tavuklari biberiyeyle soteleyip kenara aliyorum. Mantar, sogan, jalapeno biberi ya da aci biber, maydonoz soteliyorum, sonra tavuklari ekleyip biraz daha karistiriyorum. Sulu kivam icin su ekliyorum. Icindekileri kafama gore ekledim, evde olanlari degerlendirebilirsiniz. Sulu ve aci/baharatli kivam olmasi onemli. Bulgurun uzerine ekleyince butunlesip tadi bulgur vermesi gerekiyor.
Uzerine yogurt sos ekleyip afiyetle yiyebilirsiniz.

1 cup kuskus (waits with hot water until it gets soft)
Parsley (well chopped)
1 Scallion ( well chopped)

These are served on the kuskus. Add chili sauce in yoghurt and mix little bit. Serve beside the food.

1 Chicken breast (chopped)
Mushroom, parsley, onion, jalepeno, etc. Saute these and serve on the kuskus. Bon appetite:)








2 yorum:

  1. Dear aydok, thanks for these delicios recipes and your sharing ��

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thanks Esra! I'm trying my best in sharing;) all these blogging feels good, I look forward to your new posts as well;)

      Sil